Personer med utvecklingsstörning erbjöds tidigare få alternativ när det gällde tjänster. I och med att handikappservicelagen reviderades 2009 blev det möjligt för personer med utvecklingsstörning att få personlig assistans som en ny stödform. Med hjälp av personlig assistans kan personer med utvecklingsstörning erbjudas tjänster som utgår från individuella behov och är mera skräddarsydda.
I och med ändringarna i lagstiftningen har vi fått höra om många goda erfarenheter. Till exempel har personer med stora hjälpbehov beviljats personlig assistans i den dagliga verksamheten för att aktivare kunna delta och påverka sin vardag. Ibland har man beviljats personlig assistans för att kunna bo eller arbeta mera självständigt eller för att kunna delta i fritids- och samhällsverksamhet.
Arbetet har bara börjat och det finns fortfarande mycket att utveckla. Till exempel är det viktigt att alla, både personen med utvecklingsstörning och närstående blir hörda när tjänster planeras och att alla åsikter beaktas. Närstående kan bidra med kunskap och erfarenheter som professionella inte känner till. Dessutom behövs mera kunskap i att använda alternativa kommunikationsmetoder då tjänster planeras, så att personer med stort hjälpbehov får sin röst hörd.
På FDUV hoppas vi att den här positiva utvecklingen inte stannar upp och att individuella behov hos personer med utvecklingsstörning beaktas också i fortsättningen. Att enbart erbjuda grupplösningar är fel väg att gå.
Lisbeth Hemgård
Verksamhetsledare, FDUV