FDUV inleder en utbildning för nya familjestödjare i höst. Uppemot 16 personer har anmält sitt intresse för att delta i utbildningen, men det finns ännu utrymme för några till.
Vad gör en familjestödjare?
Familjestödjarna fungerar som stöd för föräldrar, familjer och anhöriga. De kan behövas till exempel då en familj får veta att ett barn har en funktionsnedsättning. Man kan också ta kontakt med dem om man saknar någon som lyssnar eller om man önskar diskutera med en person som har liknande livserfarenheter.
Kontakt med familjestödjarna kan vara särskilt värdefull för nyblivna föräldrar. Det kan vara svårt att föreställa sig vad den nya situationen innebär praktiskt och känslomässigt.
Familjestödjarna finns till för att lyssna och diskutera. De kan hjälpa med information vid livets brytningsskeden och större förändringar som vid val av skola, korttidsvård eller flyttning till ett eget hem.
Familjestödjarna kan också förmedla kontakt med andra som befinner sig i en liknande situation.
Utbildningarna inleds i oktober
Den första utbildningen hålls i Karis 2-4.10.2015. Våren 2016 hålls separata utbildningar för dem som bor i Österbotten och dem som bor i Nyland/Åland.
Den nya utbildningen är planerad för två personer per DUV-förening. Den erbjuds i första hand anhöriga som har egna erfarenheter av barn med funktionsnedsättning. Vuxna syskon och far- och morföräldrar kan också komma i fråga.
En viktig del av utbildningen är att fundera över sin egen roll som familjestödjare och hur man vill verka i den region där man bor. De lokala DUV-föreningarna kan förmedla och informera om familjestödjarna i den egna regionen.
Utbildning och träffar ordnas också efter att projektet tagit slut.
Låter det här intressant?
Ta kontakt med DUV-föreningen i din region eller med projektkoordinator Marita Mäenpää, marita.maenpaa@fduv.fi, 040 523 18 46, och berätta varför du vill bli familjestödjare.