När du har bestämt dig för vilket läger du är intresserad av, fyll i ansökningsblanketten. Vi rekommenderar att du läser följande anvisningarna noga före du fyller i.
FDUV:s läger är för personer med intellektuell funktionsnedsättning och liknande stödbehov. Du behöver inte ha en specifik diagnos.
Välj läger enligt dina intressen, önskemål, ålder och stödbehov. Fyll i två alternativ på ansökningsblanketten, ditt förstahandsval och ditt andrahandsval. Som ditt förstahands- och andrahandsval kan du välja två övernattningsläger, två dagläger eller två olika typs läger.
Till exempel så här:
A. Förstahandsval: Hantverksläger
Andrahandsval: Konst- och teaterläger I
B. Förstahandsval: Dagläger 1
Andrahandsval: Dagläger 2
C. Förstahandsval: Dagläger 1
Andrahandsval: Konst- och teaterläger I
Vi gör vårt bästa för att alla ska rymmas med på våra läger. Vi kan ändå inte garantera att alla får plats eftersom vi har ett begränsat antal lägerplatser. Det ryms 8–15 deltagare per läger.
På daglägren finns det plats för 4 deltagare. En förutsättning för att beviljas plats är också att FDUV lyckas rekrytera lämplig personal som kan tillgodose deltagarnas individuella behov gällande till exempel medicinering och att FDUV erhåller nödvändig finansiering.
Fyll i ansökningsblanketten, helst elektroniskt. Sista ansökningsdagen är den 28 februari 2021. Behöver du en pappersblanketten? Skriv ut den här eller kontakta lägerkoordinatorn i din region (kontaktuppgifter längst ner).
Vi skickar ut besked om lägerplats vecka 16. Vi skickar beskedet till den e-postadress du har uppgett i ansökan.
I beskedet finns också en länk till ett deltagarformulär, som du ska fylla i elektroniskt. Deltagarformuläret är det samma som vi tidigare kallat deltagarhäfte. Du bekräftar att du tar emot lägerplatsen genom att fylla i formuläret och ladda upp ett foto på dig. Det ska ske inom april. Endast ett ifyllt deltagarformulär garanterar en lägerplats.
Mera information om busstidtabell, övriga deltagare och ledare får du per post ungefär tre veckor före lägret börjar.
Övernattningslägren är fem dagar långa och kostar 650 euro. Priset är subventionerat av FDUV. I priset ingår kost och logi, assistans dygnet runt, program, material, försäkringar och transporter.
Daglägren är fyra dagar långa och kostar 150 euro. Priset är subventionerat av FDUV. I priset ingår lunch och mellanmål, assistans av lägerledare, program, material och försäkringar.
Kostnader som tillkommer vid eventuella utfärder (som teaterbiljetter eller cafébesök) ingår inte i lägeravgiften och dem står deltagaren själv för. Ta därför med fickpengar. Deltagande i utfärder är frivilligt.
Läger ordnas förutsatt att FDUV erhåller understöd från stiftelser och fonder.
Du kan vid behov ansöka om ekonomiskt understöd för att kunna delta i lägret.
Vi skickar en faktura tillsammans med lägerbrevet ungefär tre veckor före lägrets början. Betala avgiften innan du åker på läger.
Du kan ansöka om understöd för lägeravgiften av din hemkommun. Om kommunen beviljar understöd kan FDUV fakturera kommunen direkt. Undantagsvis kan kommunen och FDUV komma överens om att FDUV fakturerar en del av avgiften av kommunen och en del av deltagaren. Meddela då FDUV om du får understöd av din hemkommun.
Det går bra att betala lägeravgiften i två rater.
På grund av coronaepidemin rekommenderar FDUV i år att du tar dig till och från lägerplatsen på egen hand med bilskjuts eller färdtjänst. Det här är för att minska eventuell smittorisk genom att undvika att deltagare och ledare från olika läger åker samma buss, så som tidigare år.
Om du inte har möjlighet att ordna egen transport erbjuder FDUV gemensam transport till och från sommarlägren längs de större vägarna i södra Finland och inom Österbotten. Vi stannar vid utvalda hållplatser. Tidtabellen och hållplatserna får du veta mera om i lägerbrevet. På bussen finns ledare som hjälper till under resan. Om du behöver resa med lägerbussen är det mycket viktigt att du meddelar FDUV om detta i deltagarformuläret.
FDUV ordnar inte transport till och från daglägren.
Det är möjligt att delta i ett läger som är i Österbotten trots att du bor i södra Finland och tvärtom. FDUV ersätter och koordinerar dock inte resorna mellan regionerna.
På lägergårdarna finns det inga hjälpmedel. Därför är det viktigt att du har med allt du behöver för en bra lägervistelse för dig och de som hjälper dig.
Meddela i lägeransökningsblanketten och i deltagarhäftet om du har med dig hjälpmedel som lift, extra rullstol, rullator, wc-stol eller annat. Detta är viktigt för att hjälpmedlen ska rymmas med den gemensamma transporten och för att ledarna ska kunna se till att dina hjälpmedel åker till rätt lägerplats. Märk därför tydligt hjälpmedlen med ditt namn före du åker iväg på läger. Annars finns det risk för att dina hjälpmedel av misstag åker till fel lägerplats. FDUV ansvarar inte för skador eller om hjälpmedlet kommer bort.
Meddela lägerkoordinatorn i din region så fort som möjligt om du inte kan delta i lägret (kontaktuppgifter längst ner). Det möjliggör att andra kan få plats. Beroende på när du meddelar om förhinder och orsaken till det gäller olika villkor för återbetalning av lägeravgiften.
Innan lägret: Om du tackat ja till att delta men avbokar ditt deltagande utan giltig orsak måste du betala hela lägeravgiften. Har du en giltig orsak kan vi betala tillbaka hela avgiften. En giltig orsak kan vara att du blir sjuk (läkarintyg behövs).
Efter lägrets start: Om du blir sjuk under lägret och måste åka hem kan du få tillbaka en del av lägeravgiften genom att skicka in läkarintyg. Om du uteblir från lägret eller avbryter lägret utan giltig orsak måste du betala hela avgiften.
Vi strävar efter att kunna erbjuda dig ett så ”vanligt” läger som möjligt, men vi följer med coronasituationen och gör nödvändiga anpassningar enligt rådande rekommendationer.
En utfärd brukar vara tradition på de flesta av våra läger. I sommar är det osäkert om situationen tillåter en utfärd. Det klarnar närmare sommaren. Om vi inte kan åka på utfärd strävar vi efter att ordna ersättande program på lägergården.
Närmare instruktioner kommer i samband med lägerbrevet.
Vi förbehåller oss rätten att ändra eller ställa in läger om situationen så kräver.
Varje läger har en eller två ansvariga ledare och fyra till tolv övriga ledare, beroende på storleken på deltagargruppen och deltagarnas stödbehov. På några läger finns det programansvariga. De flesta ledare arbetar på flera läger och är ofta studerande inom bland annat social- och hälsovård, pedagogik och kultur. Många är erfarna ledare från tidigare år. Ledarna deltar i FDUV:s utbildningsdagar före lägren.
Lägerverksamheten samordnas av två koordinatorer på FDUV, en i södra Finland och en i Österbotten. Koordinatorerna deltar inte i lägren.
Fyll noggrant i anmälningsblanketten och deltagarformuläret som vi skickar länk till i samband med bekräftelsen om lägerplats. Det är viktigt att du fyller i dem utförligt så att ledarna på bästa sätt kan ta dina behov i beaktande vid planeringen av lägret. Ladda även upp ett foto på dig. Det underlättar det första mötet mellan dig och ledarna. Ansvariga ledaren för ditt läger kan ringa och diskutera med dig på förhand.
Ta med hjälpmedel som kommunikationspärm, iPad eller andra hjälpmedel till lägret för att underlätta lägervistelsen för alla.
Om kommunen har beviljat dig en egen personlig assistent som du önskar ha med på lägret ska du berätta om det då du anmäler dig. Då kan vi beakta detta när vi bokar sovplatser och kost.
Om du har en bra och trygg stödperson som du gärna vill ha med på läger, be personen i fråga att söka jobb hos oss som lägerledare och meddela oss att du önskar att hen blir din ledare. Stödpersonerna är anställda på samma villkor som resten av lägerledarna.
För mera information kontakta lägerkoordinatorn i din region (kontaktuppgifter längst ner).
Läs mer om jobb på FDUV:s läger
Vid frågor kan du kontakta lägerkoordinatorn i din region.
Södra Finland |
Österbotten |