För vem är bildbanken tänkt?
– Bildbanken och bildverktyget är för alla, som skapar material för kommunikation, rehabilitering och utbildning – alltså både för professionella och familjer och anhöriga.
Hur får bilderna användas?
– Bilderna får fritt användas i kommunikation, rehabilitering och utbildning, men ingeting hindrar att de används för annat. Bilderna är licenserade enligt en Creative Commons -licens, som tillåter användning och editering av bilderna för ickekommersiellt bruk, bara bildens skapare och källa nämns.
Hur många bilder finns det i bildbanken?
– I bildbanken finns över 3 700 teckningar, 2 700 fotografier, 11 000 Sclera-piktogram, 1 100 Mulberry-teckningar och över 6 000 ARASAAC-teckningar. Sammanlagt finns det över 24 000 bilder. Arbetet med att översätta bilder med tecken är ännu på hälft. När det blir klart, kommer det att finnas omkring 2 000 bilder till.
Hur många användare har den finskspråkiga bildbanken?
– År 2014 öppnades bildbanken ca 140 000 gånger. Det fanns ungefär lika många användare i bildbanken, det vill säga ca 150 000.
Från vilka länder kommer användarna?
– Största delen av användarna är från Finland, från Sverige kommer knappt 5% och från Spanien knappt 2%.
Varifrån kommer bilderna?
– Största delen av fotografierna har vi fått i donation. Teckningarna och bilderna med tecken har vi beställt av illustratörer och en del har vi fått i donation. Sclera-bilderna är från den holländska Sclera.be-bildbanken, Mulberry-bilderna är från brittiska Straight Streetin och ARASAAC-bilderna är från en spansk bildbank. Vi har fått lov att översätta dessa bilder till finska och lägga till dem i vår bildbank.
Kan användarna föreslå bildteman eller skicka bilder?
– Bildönskemål kan man gärna skicka via vår reponsblankett eller per e-post. Nya bilder läggs till i större satser. Man kan också donera egna teckningar eller fotografier till bildbanken genom att ta kontakt per e-post papunet@kvl.fi.
Mera information