I vår blogg skriver vår personal tankar och reflektioner kring sitt arbete eller aktuellt inom funktionsrättsområdet. Vi kan också anlita gästbloggare. Om du vill skriva kan du vara i kontakt med förbundets informatör.
Föräldrar till barn och unga med funktionsnedsättning berättar om ekonomiska bekymmer och utmattning. Coronavirusepidemin har gjort livet till en kamp om överlevnad.
Priset ska gå till en person eller aktör som genom sitt bemötande eller på annat sätt gjort en betydande insats för svenskspråkiga personer med intellektuell funktionsnedsättning.
Coronarestriktionerna har i det stora hela lättat och FDUV startar igen upp sin verksamhet med fysiska träffar. Personalen jobbar dock fortfarande i hög grad på distans.
Priset ska gå till en person eller aktör som genom sitt bemötande eller på annat sätt gjort en betydande insats för svenskspråkiga personer med intellektuell funktionsnedsättning i Finland.
När coronakrisen var ett faktum och vi på FDUV blev tvungna att ställa in kurser och träffar för familjer räckte det inte länge förrän vårt familjeteam körde igång med nätträffar för anhöriga till barn med funktionsnedsättning.
För att begränsa coronaviruset från att spridas ska man undvika fysisk kontakt. FDUV ställer därför in utbildningar och gruppverksamhet åtminstone fram till slutet av maj.
Behovet av stöd, sällskap och information har inte minskat i och med coronakrisen – snarare tvärtom. FDUV stöder personer med intellektuell funktionsnedsättning och deras familjer också i dessa utmanande tider. Sidan är uppdaterad 1.6.2020.
I dag på Världsdagen för Downs syndrom hyllar vi olikheter genom att rocka sockor. Vi vill dessutom sprida information om Downs syndrom och andra intellektuella funktionsnedsättningar – och spräcka hål på vissa myter.
Här kan du läsa om coronaviruset på lätt svenska.
Här finns också information om hur vi ska göra för att förhindra att viruset sprids och för att skydda dem som kan bli svårt sjuka.
Informationen är uppdaterad 9.6.2021 och gäller Finland.
Coronaviruset har utvecklats till en pandemi och i Finland genomförs åtgärder för att begränsa virusets spridning. FDUV ställer in kurser och utbildningar samt mindre möten på grund av viruset fram till 14 april. Vi följer noga med situationen och uppdaterar informationen vid behov.
Många flickor och kvinnor med autism får ingen diagnos eller får den väldigt sent och blir därmed utan det stöd de behöver. Förr trodde man till och med att flickor med en normal begåvning inte kan ha autism. Paula Tilli är ett levande exempel på att det inte stämmer. Hon exemplifierar också konsekvenserna av att inte få rätt stöd, och vilken enorm skillnad det kan göra att slutligen få en diagnos.
Från och med måndagen den 2 december sänder Yle Vega nyheter på lätt svenska varje vardag kl. 11.30. Det här är något vårt LL-Center aktivt har jobbat för.
FDUV vill att regeringen tryggar och främjar delaktighet, tillgänglighet och ett gott liv för de mest utsatta. Läs våra förslag till skrivningar i regeringsprogrammet. Dags för #EttFunktionsrättFinland!
Funktionshinderorganisationerna är nöjda över utskottsbehandlingen av medborgarinitiativet: Problemen med upphandling har erkänts och tagits på allvar.
Boendet för personer med intellektuell funktionsnedsättning ska utvecklas och det kräver samarbete, goda exempel och att olika aktörer förbinder sig till avvecklandet av institutionerna och utvecklandet av nya boendelösningar. En ny webbplats stöder detta arbete.