Sammanslagningen av specialomsorgslagen och handikappservicelagen har planerats av en arbetsgrupp på Social- och hälsovårdsministeriet under hela den förra regeringsperioden. Men hur går det nu?
Lördagen den 10 oktober kl. 13.30 ordnas en annorlunda modeshow i Kultursalen i PIUG i Pargas. Modellerna på catwalken är DUV-medlemmar, ungdomar och vuxna med intellektuell funktionsnedsättning.
Anki Ullner kommer snart att synas i teve.
Hon är med i ”Dom kallar oss handikappade”, en teveserie om funktionsnedsättningar som börjar i YLE 5 söndagen den 27 september.
Hela det finländska samhället präglas av diskussionen om hur Finland behöver spara. De flesta av regeringens åtgärdsförslag drabbar tyvärr dem som har lite tillgångar.
Fredrik Lettijeff bor sedan februari i år i en hyreslägenhet i centrum av Grankulla. Han har en lindrig funktionsnedsättning och får dagligt stöd av Kårkullas handledare, men sköter det mesta själv.
Annika Holmberg är mamma till 16-åriga Elin som har flera funktionsnedsättningar. Annika vill bli familjestödjare för att kunna ge andra sådan hjälp som hon själv hade behövt när Elin var yngre.
Ett 70-tal idrottare deltog i årets idrottsmästerskap på Åland första helgen i september. Men hur gick det egentligen? Här är resultatlistorna från mästerskapen på Åland.
På Kårkullas enhet Treklangen i Helsingfors har man högläsning på programmet flera gånger i veckan. Michael Bergroth är en av dem som gillar att lyssna. Det är roligt och avkopplande, säger han.
På FDUV har vi under de senaste veckorna formulerat olika utlåtanden som vi sedan sänt till Social- och hälsovårdsministeriet för att påverka de kommande ändringar inom lagstiftningen. Arbetet har väckt många tankar hos mej.
Kommunerna bör ta ett större ansvar i att utreda behovet av tjänster, efterfråga flera tjänster och utveckla närtjänster. Bland annat det här tycker FDUV i sin kommentar om nuläget med tjänsterna samt om implementeringen av Statsrådets principbeslut om individuellt boende för personer med utvecklingsstörning (KEHAS).
Punkbandet Pertti Kurikan Nimipäivät har visat att personer med funktionsnedsättning kan få höras och synas på samma sätt som andra i vårt samhälle. Tyvärr vittnar den nya regeringens program inte om samma tolerans och framtidsanda.
Siv Gustafsson har varit rullstolsburen hela sitt liv. Hon har också bott på ganska många ställen. Hon är nöjd med sitt nuvarande hem, men vet också att det inte är riktigt som det ska.
En ny diskrimineringslag trädde i kraft i början av året. Vi frågade juridiska ombudet Ulrika Krook vad som anses vara diskriminering, vem som övervakar att lagen följs och vad man kan göra om man blir diskriminerad.
Riksdagsvalen närmar sig och kandidaterna från de olika partierna åker runt för att övertyga väljarna om att man ska rösta just på dem. I dagstidningarna kan man läsa att människorna från landsbygden inte litar på "herrarna i Helsingfors".
Under våren 2015 anställer Kårkulla samkommun i Raseborg fyra personer med intellektuell funktionsnedsättning som IKT-stödpersoner för andra servicetagare vid samkommunen. Stödpersonerna fungerar som assistenter inom IKT-kursverksamheten på DAGTEK i Ekenäs. De är själva servicetagare vid samkommunen.
Den ekonomiska situationen i landet innebär att kommunerna har allt svårare att köpa tjänster som inte är lagstadgade. Våra fritids- och lägertjänster är sådana. Detta innebär att FDUV verkligen måste se över sin verksamhet och lägga ner sådant som inte ekonomiskt bär sig.