Agneta Möller-Salmela lyfter i sin insändare (Hbl 6.9) på ett förtjänstfullt sätt upp behovet av ökade satsningar på barnens läsning. På LL-Center vill vi på internationella läskunnighetsdagen 8.9 lyfta fram att alla har rätt till läsning. Också de som inte kan läsa eller är svaga läsare. Det gäller barn, men också till exempel personer med intellektuell funktionsnedsättning, äldre med minnessjukdomar och andra med inlärnings- och kommunikationssvårigheter.
FDUV:s LL-Center arbetar med och för lättläst på svenska i Finland. Vi ger ut den lättlästa tidningen LL-Bladet, och främjar lättläst information och litteratur. LL-Bladets mål är att öka läsarnas förmåga att påverka sitt eget liv och vara delaktiga i samhället.
Vi utbildar också läsombud som t.ex. på äldreboenden eller boenden för personer med funktionsnedsättning kan göra litteratur och information tillgänglig också för dem som inte kan läsa. Regelbunden högläsning i omsorgen ger bland annat innehåll och stimulans i vardagen, bättre kontakt mellan personal och klienter, stunder av lugn och ro och ökad delaktighet.
Johanna von Rutenberg
teamledare, LL-Center
Lisbeth Hemgård
verksamhetsledare, FDUV